Интериорни врати
Класификация на интериорните врати
Технически раздел
Класификация на интериорните врати

Вратите се делят на два основни вида : външни (екстериорни ) и вътрешни ( интериорни )
Екстериорните врати (таблени врати) се изработват от масивна дървесина със специално лаково покритие устойчиво на атмосферни влияния те спадат към външната дограма на сградата .
Типовете интериорни врати според техническите и конструктивни параметри се делят на:
-в зависимост от броя крила – еднокрили и портални (двукрили , трикрили и т.н.)
-в зависимост от видът на крилото – фалцови , безфалцови и летящи, което определя и позицията на крилото спрямо касата както и вида на пантите ,които биват : цилиндрични – тип „Ануба“ , клавирна – тип „Плочка“ , вкопана – „Скрита панта“ или пружинна – „Летяща“
-в зависимост от типа на крилото – гладки и фрезовани , плътни и остъклени а в някой случаи и с изцяло стъклени крила .Предлага се голямо разнообразие от форми на остъкляване и видове стъкла(орнаментни , витражни , рисувани и др.)
-в зависимост от пълнежа – тип „пчелна пита“(олекотен) и екструдирано ПДЧ (плътен пълнеж за по-добра шумоизолация)
-в зависимост от финишното покритие биват:
1.Ламинирана врата е врата с изкуствено покритие върху МДФ имитиращо различни дървесни видове като: дъб, бук , орех , череша и други .

2.Лакирана врата(боядисана)-вратата е лакирана в бяло или в цвят по каталог(Ral система) като лаковото покритие се нанася директно върху вратата от МДФ (гладка или фрезована)

3.Фурнировани врати с естествени фурнири (гладка или фрезована) се предлагат в богато разнообразие от дървесни видове :дъб , ясен , череша и други както и във вариант технически фурнири по каталог. При този вид врати е особенното че , при финишната обработка с помоща на байцове (водни и химически) се постига широка гама от мебелни цветове и тоналности.
-в зависимост от вида на первазите – прав и „Г“-образен (раздвижен или още наричан „компенсаторен“) , гладък и фрезован , плосък и заоблен